Βρίσκω τις τοποθετήσεις του Βασίλη Παπαδολιά αρκετά καίριες και ενδεικτικές μιας τάσης που διαφαίνεται και έχει να κάνει με τις δυνατότητες και τις εξουσίες που παραχωρούνται στο Δ.Σ. Κατανοώ την ανάγκη που υπάρχει για ελευθερία κινήσεων στο Δ.Σ., για την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών, την πιο άμεση λήψη αποφάσεων, την ευελιξία του οργάνου. Πρέπει όμως να υπολογίζεται και το κυρίως σώμα που δεν είναι άλλο από τη Γ.Σ.
Σημεία όπως τα παρακάτω:
"Αποκλεισμός από την ιδιότητα του μέλους όταν το μέλος εμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο το Διοικητικό Συμβούλιο να ασκήσει τα προβλεπόμενα από το παρόν καταστατικό καθήκοντά του."
"Οι κανόνες των ψηφοφοριών καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο"
"Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει ή διορίζει τους αντιπροσώπους του συλλόγου στην επαρχία όπως και τους συντονιστές των ομάδων έρευνας και μελέτης."
"Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούν να κατέχουν διοικητικές θέσεις σε οποιοδήποτε άλλο είδος αστρολογικού ή μεταφυσικού συλλόγου στην Ελλάδα, εκτός και αν κάτι τέτοιο εγκριθεί από το Δ.Σ."
"Οι αλλαγές και προσθήκες σε αυτό το καταστατικό εγκρίνονται από την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του Δ.Σ."
δίνουν εξουσίες στο Δ.Σ. οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, δεν προάγουν τη δημοκρατική διαδικασία και εγκλωβίζουν τα μέλη του Δ.Σ. σε πλαίσιο που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί "συγκεντρωτικό". Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι είναι προτιμότερη μια βασανιστική διαδικασία ζύμωσης παρά η αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων από ένα ολιγομελές σχήμα που (και ιστορικά έχει αποδειχθεί) πανεύκολα μπορεί να εκτραπεί του αρχικού σκοπού για τον οποίο ορίστηκε. Τα παραπάνω δε σημεία, περιλαμβάνουν διαδικασίες ουσιαστικές και καίριες αφού αφορούν θέματα εκλογής, δυνατότητες συναλλαγής κρυφίως και με σκοπό την υπόγεια διαχείριση του σώματος, υποθάλπουν ακόμα και συνθήκες παραγωγής φαινομένων οικονομικής εκμετάλλευσης. Από την άλλη κατανοώ ότι λόγω πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων είναι λογικό αυτά (ίσως και άλλα)σημεία να διαφύγαν της προσοχής των συντακτών. Επειδή όμως πρόκειται για ζητήματα που πάρα πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργήσουν τριβές στη συνέχεια και κλυδωνισμούς που μπορεί να αποβούν μοιραίοι για την ύπαρξη του σωματείου, θεωρώ πως πρέπει να επανεξεταστούν, με γνώμονα την κυριαρχία της Γ.Σ. και όχι του Δ.Σ.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της πιστοποίησης, το ζήτημα είναι μάλλον πιο σύνθετο από ό,τι φαίνεται.
Σχετικά με την πρόταση της Εβίτας Ζαχαριάδου που αναφέρει
Τώρα που έχει ανακοινωθεί ένα ενδεικτικό καταστατικό, μπορούμε όλοι πλέον να κάνουμε και πιο συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα που το αφορούν. Από τα πιο κρίσιμα σημεία, είναι και αυτό το περί αστρολόγων και ποιοί είναι αυτοί που αναφέρονται ως τέτοιοι. Στο καταστατικό, προτείνεται και το μητρώο ορκωτών (πάνω στον κώδικα δεοντολογίας που θα διαμορφωθεί, προταθεί και ψηφιστεί)ενεργών μελών αστρολόγων. Εφ'όσον, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εκλεγμένη επιτροπή πιστοποίησης που θα είναι υπεύθυνη και για την απαραίτητη κοινά αποδεκτή ύλη πάνω στην οποία θα γίνεται η πιστοποίηση αστρολόγων, θεωρητικά δεν μπορεί κανένας αυτή την στιγμή να συστήσει καμμία Ένωση Αστρολογίας και το μητρώο αστρολόγων. Προτείνω λοιπόν, 2 μητρώα αστρολογικά, (πέραν των απλών μελών). Στο πρώτο μητρώο, να υπάγονται αρχικά, όλοι όσοι είναι "ενεργοποιημένοι" σοβαρά στην Αστρολογία, είτε δουλεύουν με πελάτες, είτε γράφουν ή διδάσκουν Αστρολογία, είτε έχουν, είτε δεν έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών, αλλά δεσμεύονται να πληρούν, να σέβονται και να τηρούν τις απαραίτητες προυποθέσεις του κώδικα δεοντολογίας που θα συνταχθεί(εφ' όσον ήδη χρησιμοποιούν την Αστρολογία), με την ορκωμοσία και την συμμετοχή τους στην ένωση και αυτοί θα είναι τα ιδρυτικά μέλη. Στο δεύτερο μητρώο μετέπειτα, να υπάγονται όλοι όσοι αποδεχθούν να περάσουν τις απαραίτητες εξετάσεις, και αυτό να είναι το μητρώο των πιστοποιημένων αστρολόγων από την Ένωσή μας.
εκτιμώ ότι εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ενδιαφέροντος για συμμετοχή νέων μελών εκτός των ιδρυτικών. Με δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα, ενώ ασχολούνται επαγγελματικά με την αστρολογία, γιατί να διαφοροποιούνται από όσους ενημερώθηκαν και από τύχη συμμετείχαν στην ιδρυτική διαδικασία; Μήπως θα έπρεπε η διαδικασία της "πιστοποίησης" να γίνει αργότερα, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και άλλοι; Διαφορετικά μπορώ εύκολα εγώ, σαν ένας φιλύποπτος ή απλώς κακεντρεχής, να υποστηρίξω ότι αφού εσένα δεν σε πιστοποίησε κανένας, με κανενός είδους εξετάσεις, παρά ...αυτοποιστοποιήθηκες μόνος, πώς μου ζητάς εμένα να δώσω εξετάσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα κρίνεις εσύ; Επιπλέον σίγουρα θα υπάρξουν και άτομα που, καλώς ή κακώς, θα θεωρήσουν τη διαδικασία υποτιμητική για το άτομό τους και δεν θα θελήσουν καν να συμμετέχουν. Η ενδεχόμενη λύση σε αυτό με την εγγραφή "επίτιμων μελών" περισσότερη αναξιοπιστία θα προσθέσει παρά ουσιαστικό κύρος, και οι λόγοι είναι προφανείς.
Όσον αφορά δε τις προτάσεις επ' αυτού του Βασίλη Παπαδολιά, και εκεί εγείρονται διάφορα ζητήματα.
Για παράδειγμα:
"- Η σχέση εργασίας (συμβόλαιο) με εταιρία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών για αστρολογικές υπηρεσίες" Το ότι έχω συμβόλαιο με μια τέτοια εταιρεία δεν σημαίνει ότι παρέχω και τέτοιες υπηρεσίες. Μπορεί να ξεκίνησα με αυτό τον σκοπό, αλλά στη συνέχεια το έριξα στα ταρώ γιατί "αυτό θέλει ο πελάτης" και δεν βελτίωσα καθόλου ούτε την δική μου γνώση, απεναντίας πήγα και πίσω.
- Η δημοσίευση αστρολογικών άρθρων ή προβλέψεων σε περιοδικά για συνεχόμενο διάστημα δύο τουλάχιστον χρόνων
- Η έκδοση τουλάχιστον δύο αστρολογικών βιβλίων κατά το διάστημα της τελευταίας πενταετίας
Ελάχιστα, σε βαθμό απελπιστικό, είναι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο χώρο και
δεν είναι προϊόν αντιγραφής. Η απουσία βιβλιογραφίας, οι "αγγλισμοί" και η αδυναμία στήριξης των θεμάτων με ελληνικά παραδείγματα δεν αποτελούν ενδείξεις αλλά αποδείξεις λογοκλοπής. Οι δυνατότητες που παρέχει πια το διαδίκτυο ευνοούν αυτές τις τάσεις ακόμα περισσότερο, αλλά είναι και πιο εύκολη πια η ανακάλυψη του πρωτοτύπου, προς λύπη φυσικά του αντιγραφέα.
Στον τομέα των βιβλίων, αντίστοιχη κατάσταση, αλλά με μεγαλύτερη ...επισημότητα, καθώς εδώ μιλάμε για ...συγγραφείς.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη κατηγορία, όπου δεν έχουμε αντιγραφή/λογοκλοπή, αλλά έχουμε την επ' αμοιβή παραγγελία άρθρων. Και για να εξηγήσω: είμαι τύποις αστρολόγος αλλά δεν σκαμπάζω γρι, πληρώνω κάποιον άγνωστο για να μου γράφει τα κείμενα (είτε των άρθρων είτε των βιβλίων "μου") και τα παρουσιάζω στο κοινό σαν δικά μου και πλασάρομαι σαν αστρολόγος πολυγραφότατος και μακράν ο πιο άξιος.
- Η κατοχή τίτλου σπουδών από τις παρακάτω σχολές του εξωτερικού (λίστα γενικά παραδεκτών σχολών εξωτερικού με τίτλο diploma και πάνω)
Αν είναι με αλληλογραφία, μπορώ πάλι να βάλω κάποιον άλλον να απαντήσει, ακόμα και ηλεκτρονικά αν γίνεται η εξέταση, και να πάρω κάποια αναγνώριση. Και αυτή η μέθοδος πιστοποίησης έχει τα κενά της.
Αυτά προς το παρόν.